OD on Tour 2022 Volledig programma en aanmelden

Tijdens de OD on Tour van 26 tot en met 30 september 2022 bieden wij de volgende Tours aan. 

1. Themabijeenkomst: Gevolgen van de Stikstofwet

Ook benieuwd wat de gevolgen zijn van de stikstofwet en welke effecten er zijn voor de natuurgebieden en voor de agrarische bedrijven? Bent u geïnteresseerd in wat er allemaal komt kijken in de voorbereiding, uitvoering en afhandeling van aanvraag en een controle van een agrarische ondernemer? Onze vergunningverleners en toezichthouders gaan hierover graag in gesprek met u.

Maandag 10.00 en 13.00 uur | Donderdag 13.00 uur

2. Themabijeenkomst: Robotgestuurde procesautomatisering

Sinds eind 2021 is de ODBN gestart met de ontwikkeling van Robotic Process Automation (RPA) binnen de organisatie. Dit is het automatiseren van repetitieve handelingen. Hiervoor wordt software gebruikt die de handelingen uitvoert die in de meeste bedrijven nog handmatig wordt uitgevoerd. Tijdrovende processen worden hierdoor automatisch uitgevoerd waardoor onze medewerkers zich op andere werkzaamheden kunnen richten. In overleg met de andere Brabantse omgevingsdiensten is gekeken naar de processen die hiervoor in aanmerking komen om zo een begin te maken aan de ontwikkeling van onze systemen. Benieuwd om welke processen dit gaat en hoe dit zich in de praktijk uit? Meld u dan aan voor deze activiteit.  

Donderdag 13.00 - 15.00 uur

3.  Themabijeenkomst: Digitale archivering, hoe doet de ODBN dat?

Als overheidsinstantie is het belangrijk om een archief te onderhouden waarbij alle zaken teruggevonden worden. Zeker met de komst van Wet open overheid is het nog crucialer om documenten opgeslagen te hebben die gedeeld kunnen worden. In een tijd waarin alles online wordt gedaan, is er een omslag gedaan van papier naar digitaal wat gevolgen heeft voor ons maar ook voor u als deelnemer. Graag laten wij zien hoe wij dit als ODBN geregeld hebben binnen onze samenwerkingen en hoe we naar de toekomst kijken. 

Dinsdag 13.00 uur

4. On Tour met een groene boa in het buitengebied

Benieuwd naar wat onze collega's van Samen Sterk in Brabant (SSiB) allemaal doen? SSiB is een provinciebrede samenwerkingsvorm waarin gemeenten, provincie, terreinbeherende organisaties, particuliere waterschappen en waterwinbedrijven participeren. SSiB bewaakt en verbetert de kwaliteit van het buitengebied in Noord-Brabant door toezicht en handhaving. Belangrijke speerpunten zijn dumpen, lozen en verbranden van afval, wildcrossen en stroperij. Zij reageren op klachten en meldingen over misstanden in het buitengebied, maar signaleren deze misstanden ook zelf.  

Onze groene boa deelt graag zijn ervaring en kennis met u in het prachtige buitengebied van Brabant. 

Maandag 10.00 en 13.00 uur | Dinsdag 10.00 uur | Woensdag 13.00 uur | Vrijdag 10.00 en 13.00 uur

5. On Tour met een industrieel toezichthouder

Milieucontroles zijn belangrijk om onze leefomgeving te beschermen tegen mogelijke risico's zoals vervuiling van de grond of de lucht. Wilt u meer inzicht krijgen in de voorbereiding, uitvoering en afhandeling van een industriële milieucontrole? Tijdens deze controles loopt onze toezichthouder samen met de ondernemer door zijn bedrijf om samen alle belangrijke zaken en mogelijke veranderingen te bespreken. Onze toezichthouder neemt u mee op een fysieke milieucontrole bij een industriële ondernemer. 

Dinsdag 13.00 uur | Woensdag 10.00 uur | Donderdag 10.00 uur

6. On Tour met een energietoezichthouder

Hoe zorgen wij dat Brabantse organisaties energiebesparende maatregelen nemen? Bedrijven concentreren zich op hun kerntaken en de energierekening is slechts een klein deel van de totale omzet. Energiebesparing krijgt daarom vaak te weinig aandacht. Door een bezoek van een toezichthouder krijgt het wel de aandacht die het nodig heeft.
Tijdens deze Tour bezoeken we een gemeentelijk gebouw in de gemeente Oss. Naast de wettelijke eisen, de besparingsmogelijkheden en de aanpak van de ODBN, staan we ook stil bij de specifieke aandachtspunten van maatschappelijk vastgoed. Zoals:
- de vaak complexe eigendomssituaties: wie is waarvoor verantwoordelijk? Met de Omgevingswet gaat hierin iets veranderen;
- geplande investeringen in het kader van een routekaart of meerjaren onderhoudsprogramma versus de wettelijke minimale eisen waaraan elk gebouw moet voldoen;
- de mogelijkheid dat de ODBN handhaaft bij een gemeentelijk gebouw en tegenover de gemeente komt te staan; 
Onze toezichthouder deelt graag zijn ervaring en kennis met u.

Maandag 10.00 uur

7. On Tour met onze toezichthouders Wet Natuurbescherming Flora en Fauna

Beschermde planten en dieren vindt u niet alleen in natuurgebieden, maar ook op plekken waar wij leven of werken. Tijdens deze tours nemen onze toezichthouders u mee om een aantal projectlocaties te bekijken waar beschermde flora en/of fauna verwacht worden.

Maandag 10.00 en 13.00 uur | Dinsdag 10.00 uur | Woensdag 10.00 en 13.00 uur | Donderdag 10.00 en 13.00 uur | Vrijdag 10.00 uur

8. Ketentoezicht door de Brabantse omgevingsdiensten

Tijdens deze tour krijgt u een kijkje in de keuken op de stortplaats van Attero in Tilburg. Deze deponie is de centrale stortplaats voor niet brandbaar en/of recyclebaar afval uit Noord-Brabant en omstreken. Binnen de afvalverwerkingsketen is deze stortplaats een belangrijk knooppunt en ook een eindbestemming voor diverse afvalstromen (o.a. asbest).
Het toezicht op de afvalverwerkingsketen is een complexe basistaak voor de omgevingsdiensten en vraagt dan ook om een innovatieve, ketengerichte aanpak. De urgentie voor een dergelijke aanpak blijkt inmiddels ook uit het rapport van de commissie Van Aartsen en het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2021. Daarnaast vraagt de sturing van een circulaire economie om een effectieve en slimme inzet van VTH-instrumenten. De 3 Brabantse omgevingsdiensten hebben de ambitie om gezamenlijk die instrumenten voor een ‘Brabantse ketenaanpak’ te ontwikkelen. Hoe dit kan werken en wat daar voor nodig is leggen wij u graag uit. Vanuit hun perspectief op ketengerichte problemen/risico’s zal ook Attero een bijdrage leveren.

Donderdag 13.00 uur

9. Risicogericht toezicht

In samenwerking met Veiligheidsregio Brabant-Noord (VRBN) en het waterschap houden de Brabantse omgevingsdiensten toezicht op risicorelevante bedrijven. Hierbij wordt risicogericht toezicht gehouden om overtredingen die mogelijk in de toekomst plaats kunnen vinden te voorkomen. Er wordt een netwerk opgebouwd tussen de ODBN, het waterschap en de VRBN waarbinnen kennis wordt gedeeld om deze risico's beter in beeld te brengen. Zo waarborgen we onze veiligheid en die van onze leefomgeving. Wilt u meer weten over deze samenwerking? Neem dan deel aan deze activiteit. 

Dinsdag 13.00 uur

10. On Tour met toezichthouder zwemwater

De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) houdt voor heel Brabant toezicht op het zwemwater. Dankzij deze collega’s kunnen inwoners van de provincie Noord-Brabant zwemmen op de daarvoor aangegeven plekken. De kwaliteit van het water en de voorzieningen zijn daar zodanig in orde dat bezoekers geen milieurisico’s lopen. Zowel in natuurwater als in de zwembaden. Ga mee en verbaas je over de hoeveelheid controlepunten die deze toezichthouders voor de zwemmers checken. Ook krijgt u meer te horen over wat er gaat veranderen voor het toezicht zwemwater met de komst van de Omgevingswet.

Donderdag 10.30 - 12.00 uur

11. Binnenkijken bij team Metingen en Onderzoek

Het gespecialiseerde team Metingen en Onderzoek meet allerlei omgevingsfactoren. Denk aan geluid en trillingen, lucht en geur, licht of bodemkwaliteit. Dit doet het vanuit de vestiging naast het Provinciehuis in Den Bosch, Brabantlaan 1, met specialistische apparatuur en meetwagens.
In groepjes leiden onze medewerkers u rond langs verschillende 'meetopstellingen' die betrekking hebben op bodem, (drugs)afvalstoffen, water, geluid, trillingen, licht, lucht en geur. Ook krijgt u informatie over hoe we onze opdrachtgevers adviseren. Bij droog weer vindt u de stands op het plein voor de garage van TMO. Bij slecht weer kunnen we voor een deel uitwijken naar de garage.

Maandag tussen 09.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur (Vrije inloop)

12. Toezicht bij Brzo-bedrijven

Brzo-bedrijven kenmerken zich door de opslag van grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Hoe gaan onze Brzo-toezichthouders te werk? Hoe benaderen zij deze grote bedrijven die een behoorlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meedragen? Eén van onze toezichthouders vertelt laagdrempelig over de uitdagingen maar ook de succesverhalen binnen onze regio. Uiteraard door middel van interactie aan de hand van prikkelende stellingen.

Donderdag van 12.00 - 14.00 uur (tijd onder voorbehoud). Op kantoor van de OMWB in Tilburg.