Drie prioriteiten

Het handhavingsteam van Samen Sterk in Brabant heeft drie prioriteiten. Zij ondersteunen de netwerkpartners op deze prioriteiten met behulp van handhavingsacties, surveillance of kennisdeling.  

Afvaldumpingen

Een van de prioriteiten van Samen Sterk in Brabant is afvaldumpingen. Onder afvaldumpingen verstaan we het dumpen, lozen, verbranden en vernielen van huis- en bedrijfsafval. Meldingen gerelateerd aan afvaldumpingen kunnen op verschillende manieren bij het handhavingsteam terecht komen. Dit kan door een melding via de MilieuKlachtenCentrale, een melding via een van onze partners of dat het handhavingsteam tijdens een surveillance op een afvaldumping stuit.

Wat doen we
Elke melding die bij het handhavingsteam van SSiB terecht komt wordt door een van de natuurinspecteurs beoordeeld. Wanneer het een kleine hoeveelheid afval (een enkele vuilniszak) betreft, wordt de locatie gemeld bij de gemeente. Wanneer het een grotere afvaldumping betreft waar onderzoek naar gedaan kan worden, wordt dit door het handhavingsteam van SSiB opgepakt. Bij dit soort onderzoeken wordt er gebruik gemaakt van de expertise van de informatiemakelaar.

Drugsafval wordt niet onderzocht door het handhavingsteam van SSiB, maar de politie. Wanneer er een drugsafvaldumping wordt geconstateerd, dan zullen de natuurinspecteurs van SSiB hier melding van maken bij de politie en de terreinbeheerder om het over te dragen.

Waarom is dit belangrijk
Afval hoort niet thuis in de natuur. Gedumpt afval in de natuur kan de bodem vervuilen en dieren ziek maken of verwonden. Ook kost het veel geld om dit afval op te ruimen uit de natuur. Doordat we dumpingen onderzoeken en registreren, ontstaat er inzicht in waar en wanneer mensen (illegaal) afval dumpen. Daardoor kan gerichter actie worden ondernomen.

Stroperij

Een van de prioriteiten van Samen Sterk in Brabant is stroperij. Stroperij is onder te verdelen in eenvoudige stroperij en grove stroperij. Eenvoudige stroperij is het ongeoorloofd meenemen van natuurlijke zaken uit het bos, zoals hout en planten. Grove stroperij is het illegaal bejagen van onder andere wild en het illegaal vangen van vogels. Meldingen gerelateerd aan stroperij kunnen op verschillende manieren bij het handhavingsteam terecht komen. Dit kan door een melding via de MilieuKlachtenCentrale, een melding via een van onze partners of dat het handhavingsteam tijdens een surveillance op signalen van stroperij stuit.

Wat doen we
Onderzoeken op stroperij worden gestart naar aanleiding van meldingen, signalen of constateringen. Signalen of constateringen van grove stroperij zijn onder andere lichtbakken in het veld, quadsporen in weilanden die kenmerkend zijn voor stroperij of kadavers die niet afkomstig zijn van jagers. Kadavers hebben verschillende doelen, zoals het teruggeven aan de natuur van verkeersslachtoffers, het dumpen als afval en het gebruik van dood wild voor voerplekken. In elk van deze gevallen wordt bekeken of het gaat om stroperij, een natuurlijke dood of jacht. 

De onderzoeken worden altijd met de politie en Justitie besproken. Naast de samenwerking met de politie kan er tijdens een onderzoek ook sprake zijn van een samenwerking met andere partijen en partners. 

Waarom is dit belangrijk
Stroperij zorgt voor veel dierenleed. Het doel van het vangen of doden van dieren is vaak de handel. Maar stroperij leidt tot habitatverlies door de achteruitgang van wilde soorten en de  biodiversiteit. Het is dan ook belangrijk om dit leed te stoppen en te voorkomen. 

Wildcrossen

Een van de prioriteiten van Samen Sterk in Brabant is wildcrossen. Onder wildcrossen verstaan we het crossen met motorvoertuigen in bos- en natuurgebieden waar dit verboden is, waaronder Natura 2000-gebieden. Meldingen gerelateerd aan wildcrossen kunnen op verschillende manieren bij het handhavingsteam terecht komen. Dit kan door een melding van een burger via de MilieuKlachtenCentrale, een melding via een van onze partners of dat het handhavingsteam tijdens een surveillance op sporen van wildcrossen stuit.

Wat doen we
Om wildcrossen aan te pakken is het Motorcross Expert Team (MET) opgericht. Het MET staat onder aansturing van de politie en werkt nauw samen met het Openbaar Ministerie rondom de methodiek en vervolging. Deelnemers aan het MET (boa’s en politie) moeten getraind worden en bevoegd zijn om op te treden met het MET. Jaarlijks worden er handhavingsacties door het MET gepland.

Ook wordt er in de gebieden waar veel overlast van wildcrossers wordt ervaren buiten de acties om gehandhaafd door het handhavingsteam, eventueel samen met de partners.

Waarom is dit belangrijk
Het crossen door gebieden waar dit verboden is beschadigd de natuur en kan andere recreanten in gevaar brengen. Het verstoort broedende vogels, het kan amfibieën en reptielen verwonden of doden, het beschadigen van de natuur en bodem en het verontrusten van dieren door de harde geluiden. Deze vluchtende dieren kan leiden tot verkeersongevallen op aanliggende wegen. 

Komt u iets tegen in het buitengebied dat niet klopt? 

Meld dit via de MilieuKlachtenCentrale