PFAS

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor een grote groep van stoffen met zeer uiteenlopende eigenschappen. Het zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en niet of nauwelijks afbreken in het milieu. Een deel van deze stoffen is mogelijk kankerverwekkend. Sinds 2019 werd in de Nederlandse bodem veel PFAS aangetroffen. Door de bestaande normen voor de omgang met PFAS-houdende bagger en grond, liepen veel bouwprojecten vertraging op. 

Handelingskader PFAS

Nationaal

PFAS is een verzamelnaam voor een groep van 6.000 stoffen. Van deze stoffen zijn er ongeveer 1500 mogelijk kankerverwekkend. Als deze stoffen in bouwgrond of bagger worden aangetroffen, moet deze grond eerst worden gesaneerd. Bouwprojecten kunnen hierdoor veel vertraging oplopen. 

Op de website van de Rijksoverheid vindt u het Handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en baggerspecie (versie december 2023). Met het geactualiseerde handelingskader voor hergebruik van PFAS gaat de Rijksoverheid die vertraging zoveel mogelijk tegen. Daarbij blijft het uitgangspunt om de risico’s voor de gezondheid te beperken. 

Regionaal

De drie Brabantse omgevingsdiensten hebben op grond van het nationale Handelingskader een handreiking voor de gemeenten in de provincie Noord-Brabant geschreven. Deze gaat specifiek in op de toestand van de bodem in de regio. 

Op de website Overheid.nl vindt u deze Handreiking toepassing PFAS houdende grond en baggerspecie Noord-Brabant. De PFAS-norm in deze handreiking is gebaseerd op zorgvuldig bodemonderzoek dat de omgevingsdiensten in opdracht van de gemeenten hebben uitgevoerd.

Met deze Handreiking hebben de gemeenten een werkbare norm voor de toepassing van grond in Brabant. Hierdoor lopen bouw- en infrastructuurprojecten in Brabant zo min mogelijk vertraging op. 

De Brabantse handreiking geldt voor alle gemeenten in ons werkgebied. 

Bodemkwaliteitskaart PFAS Brabant

De drie Brabantse omgevingsdiensten hebben in november 2020 de gehalten PFOS en PFOA (twee PFAS-stoffen) in de bodem in de regio in beeld gebracht. De resultaten daarvan zijn verwerkt in de PFAS bodemkwaliteitskaart. Deze bodemkwaliteitskaart geeft duidelijkheid over de gebruiksmogelijkheden voor PFAS-houdende grond en bagger in de regio.

Dit maakt het verplaatsen van grond binnen de regio eenvoudiger en goedkoper, omdat geen onderzoek nodig is. Dat resulteert weer in minder vertraging van bijvoorbeeld woningbouwprojecten.

De gemeenten in ons werkgebied hebben deze PFAS bodemkwaliteitskaart in hun beleid opgenomen.

Vragen en meer informatie

Mail uw vragen over de Handreiking toepassing PFAS houdende grond en baggerspecie Noord-Brabant en de bodemkwaliteitskaart PFAS naar bodemloket@odbn.nl

Omdat er nog veel onduidelijk is over de eigenschappen, risico’s en aanpak vindt er momenteel veel onderzoek naar PFAS plaats. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de volgende bronnen: