Bodemonderzoek

Bedrijven, overheden en particulieren zijn in veel gevallen verplicht om bodemonderzoek uit te laten voeren als ze willen bouwen of verbouwen. De ODBN beoordeelt de rapporten en geeft gemeenten praktisch advies over maatregelen.  

Het kan daarbij gaan om de volgende soorten onderzoek: 

  • Verkennend bodemonderzoek.
  • Nader bodemonderzoek.
  • Eindsituatie bodemonderzoek.
  • Onderzoek voor saneringsplannen.
  • Evaluaties van sanering. 

De onderzoeken moeten voldoen aan alle eisen uit de kwalibo-wetgeving die opgenomen zijn in het Besluit bodemkwaliteit. Deze eisen blijven ook na de inwerkingtreding van de Omgevingswet van toepassing. 

Als u een bodemonderzoek bij ons indient dan ontvangen wij ook graag het XML-bestand hiervan. Dit bestand kunnen wij direct inlezen in ons bodeminformatiesysteem. 

PCB en asbestonderzoek in druppelzone asbestdaken

Hou bij het uitvoeren van bodemonderzoek ter plaatse van een asbest druppelzone rekening met het volgende:

  1. Voor de druppelzone dient de lengte van het asbestdak aangehouden te worden en een breedte van maximaal 1 meter. Het asbest wordt normaliter aangetroffen tot een diepte van maximaal 0,2 meter.
  2. De bovenste 10 cm van de druppelzone dient onderzocht te worden middels een analyse “asbest in grond” en een SEM-analyse. Maar alleen als er zowel visueel als analytisch in de fractie >0,5 mm geen asbest is aangetoond kan een SEM analyse achterwege blijven. In alle andere gevallen vinden wij een SEM analyse noodzakelijk.
  3. Bij onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in de bodem door verwering van asbesthoudende daken, dienen de grondmonsters ook geanalyseerd te worden op PCB. Tenzij, bijvoorbeeld uit het (voor)onderzoek komt vast te staan dat op de asbesthoudende (dak)platen geen PCB-houdende coating is aangebracht.
  4. Bij aanwezigheid van zowel een asbest- als een PCB-verontreiniging in de bodem mag de PCB-verontreiniging mee worden genomen in de melding die voor de asbestverontreiniging wordt ingediend. Afhankelijk van de voorgenomen kernactiviteit en de daarbij horende doelstelling kan een melding ‘Graven in de bodem met kwaliteit > I’ en/of ‘Saneren van de bodem’ gedaan worden.

Wij adviseren om het bodemonderzoek naar asbest en PCB in de druppelzones, en eventueel de sanering daarvan uit te voeren voorafgaand aan de sloop van de bebouwing. De reden hiervoor is omdat bij de sloop de bodem in de druppelzones sterk verstoord wordt.

Vrijstelling van bodemonderzoek

Bij bouw en verbouw is in veel gevallen bodemonderzoek nodig. Alleen als het gebouw maximaal 2 uur per dag door mensen wordt gebruikt, of de grond niet raakt, is geen bodemonderzoek nodig. 

Ook is het meestal niet nodig om bodemonderzoek te doen als er de afgelopen vijf jaar al een bodemonderzoek is gedaan. Daarvoor kunt u een omgevingsrapportage opvragen. In deze rapportage vindt u informatie over de kwaliteit van de grond, aangetroffen vervuiling en eerder onderzoek van de bodem.

Formulieren

Voor het aanvragen van een vrijstelling voor een bodemonderzoek en/of vrij grondverzet dient een formulier te worden ingevuld.

Als u bij vrij grondverzet de kwaliteit van de grond wilt aantonen, kunt u gebruikmaken van het formulier ‘vrij grondverzet’. Dit maakt dan onderdeel uit van de milieuverklaring bodemkwaliteit van uw partij.

Het formulier 'Historische toets t.b.v. vrijstelling bodemonderzoek' dient u bij de gemeente in te dienen.

U vindt de formulieren onder Formulierenoverzicht op deze pagina. Deze formulieren zijn te gebruiken zodra ze zijn vastgesteld door het college van uw gemeente.