Samen Sterk in Brabant heeft een eigen handhavingsteam. Dit team bestaat uit netwerkinspecteurs en informatiemakelaars met een werkgebied van 6 regio's in Noord-Brabant. Zij werken dag in dag uit voor een groen, schoon en veilig buitengebied.
Toezicht en handhaving op drie prioriteiten
Het handhavingsteam zet zich in voor het netwerk waar het gaat om opsporing, toezicht en handhaving. Dit doen zij met mensen, middelen, kennis en advies. Zij faciliteren het netwerk met innovatieve projecten om de informatiedeling te vergroten, doen onderzoek naar aanleiding van meldingen of delicten, surveilleren, signaleren en volgen meldingen op met waarschuwingen of boetes.
Zij ondersteunen gezamenlijke acties en ontwikkelen nieuwe aanpakken rondom toezicht en handhaving in de Brabantse buitengebieden. De focus ligt op drie prioriteiten: (afval)dumpingen, stroperij en wildcrossen. Behalve toezicht en handhaving op de 3 prioriteiten, zetten zij zich ook in op o.a. toegangsbepalingen (loslopende honden), hulp bij vermissingen en aanpak van diverse illegale activiteiten in het buiten gebied.
Inzet van de drone
Het handhavingsteam beschikt over gecertificeerde dronepiloten en twee drones, die met verschillende softwareprogramma’s zijn uitgerust. Denk hierbij aan een warmtebeeldcamera en film- en fotoapparatuur. Het vliegen met de drone is aan regels gebonden. Hierdoor moet per aanvraag worden bekeken of de drone mag worden ingezet.
De drone heeft een grote toegevoegde waarde bij toezicht en handhaving in het buitengebied. De drone kan een gebied vanuit de lucht in beeld brengen, maar kan ook worden ingezet om handhavers te attenderen op overtredingen die niet gemakkelijk vanaf de grond te zien zijn. Dit kan de omvang van illegale houtkap, schade die door voertuigen is aangebracht, locaties van hardvaarders, vissers op verborgen of lastig te bereiken plaatsen, afvaldumpingen of hennepkwekerijen in de openlucht betreffen. Ook olielekkages van boten en de effecten van lozingen op het water zijn met de drone goed in beeld te brengen.
Faciliteren Buitengebied Informatie Knooppunt (BIK)
In 2021 is het Buitengebied Informatie Knooppunt (BIK) opgericht door Samen Sterk in Brabant. Partners binnen de netwerkorganisatie kunnen gebruik maken van de diensten van de informatiemakelaars van het handhavingsteam. De informatiemakelaar kan diverse producten leveren, waaronder processen-verbaal naar aanleiding van nader onderzoek van aangeleverde gegevensbronnen zoals inbeslaggenomen gegevensdragers of opgenomen beeldmateriaal. De informatiemakelaar kan ook nader onderzoek op social media en bevragingen van halfopen bronnen uitvoeren zoals het kadaster. Bij de uitvoering van opsporingsonderzoek verlopen informatieverzoeken en verstrekkingen tussen politie en het handhavingsteam via de informatiemakelaar. Om veilig en gecertificeerd onderzoek op social media uit te voeren wordt door de informatiemakelaar jaarlijks een cursus OSINT (Open source Intelligence) gevolgd.
Handhavingsacties
Het handhavingsteam ondersteunt het netwerk niet alleen op de drie prioriteiten, maar ook met handhavingsacties. Naar aanleiding van blijvende overlast of in kwetsbare periodes zoals het broedseizoen, worden er handhavingsacties georganiseerd. Dit gebeurt door de netwerkpartners en het handhavingsteam van Samen Sterk in Brabant sluit hier bij aan om dit te ondersteunen.
Sinds april 2023 is het mogelijk om als partner via een formulier extra (specifieke) ondersteuning te vragen van het handhavingsteam van SSiB. Dit kan voor een specifieke vorm van overlast of zaken in een bepaald gebied. Hiermee is er een doorontwikkeling gemaakt op het gebied van informatiegestuurd werken en het beter vastleggen van geplande integrale acties en gezamenlijke surveillance. Door acties zo vroeg mogelijk vooruit te plannen en vast te leggen, kan de beschikbare capaciteit van het handhavingsteam zo efficiënt mogelijk worden ingezet op zowel brede als lokale problematiek.